tirsdag den 3. november 2009

Alt falder og flyder


"You can't go on thinking nothing's wrong. Who's gonna drive you home tonight?" Det, jeg bider mærke i i disse to sætninger, er wrong og home. Jeg tænker på mig selv, og så tænker jeg på Majbritt. Siden september har jeg haft det lidt svært. Bloggen er ikke pladsen til at uddybe fænomenet nærmere, så jeg lader være og haster videre til Majbritt.

Her den anden dag fik jeg en interessant kommentar fra Lotte, der er en herlig medkommentator uden egen blog. Jeg må tilstå, at jeg sætter stor pris på hendes refleksioner generelt og i særdeleshed i forbindelse med 'Majbritt', hvor hun fungerer lidt som min mentale jordemor. (Jo, men det er sgu sandt, Lotte!)

Kommentaren drejede sig om, hvorvidt Majbritt er et reflekterende menneske eller ej. Det er hun ikke, tror jeg. Dette overraskede Lotte. Det overraskede også mig selv, da jeg fandt ud af det, men efterhånden er det blevet naturligt for mig at tænke på Majbritt på denne måde: Uden evne til refleksion. Det er klart, at hun selvsagt reflekterer over ting og sager - det gør vel alle mennesker på et vist niveau, men hun reflekterer ikke specielt meget over de ting, der skete for ca. 20 år siden. Ting, jeg ikke vil afsløre for jer.

Lotte fik mig til at tænke på skriveprocessen. Jeg danner mig et billede af mine personer: Sådan skal de være; stereotype og endimensionelle. Men så begynder de at leve i mig, og da bliver det helt umuligt at opretholde sådanne forenklede billeder af dem. Pludselig skal de agere, og da tvinges jeg til at overveje deres sætninger og handlinger: Sådan ville Majken aldrig gøre eller Majbritt har jo oplevet det og det, og derfor handler hun sådan og sådan. Eller jeg kan tænke: Hvad er det, der er i vejen med Majbritt? Hvorfor handler hun sådan? Hvorfor kan hun ikke lide sin storesøster? Og da må jeg finde et godt argument. Jeg må bygge hele hendes opvækst op i mit hoved - også selv om det meste af det aldrig vil blive nævnt i selve romanen, men jeg må gøre det for at kunne skabe en troværdig person. Og der er det så, at noget ændrer sig undervejs: Hun bliver en anden. Eller måske bliver hun bare mere rigtig?

Kan I overhovedet følge mig? Det er vanskeligt at beskrive, hvordan jeg arbejder. I dag cyklede jeg en lang tur, og da snakkede jeg hele tiden med og om 'Majbritt'. Det lyder måske som om, at jeg er gal, men det er jeg ikke. Jeg arbejder bare. Det er godt at kunne læne sig tilbage med åbne arme og bare falde ind i teksten, og ved I, hvad det heldige er? Jeg flyder!

11 kommentarer:

 1. Hvad der end sker hos dig, så kan jeg godt fornemme din stemning i dine ord og musik ikke mindst.. jeg bruger bloggen til at lufte ud... godt du har majbritt.. jeg forstod ikke helt dine ord, men måske essensen af det.., tror jeg..

  SvarSlet
 2. At holde sig flydende er da en start...

  Ked af at høre, at du gennemgår en svær tid,- håber det løser sig...

  "Better to bend in the wind, than to break."

  Knus fra Camilla

  SvarSlet
 3. Spännande med dina romanfigurer som får ett eget liv.
  Jag har läst 40 poäng Skapande svenska på universitetet för många år sedan och minns hur vi skulle skriva en pjäs. Jag satte igång de första meningarna och sedan var det bara att skriva ner allt vad personerna sa åt varandra. De levde liksom ett eget liv upp i huvudet mitt och jag bara skrev ner vad de sa. Det var spännande och texten blev riktigt bra.

  SvarSlet
 4. Udover rigtig bliver hun vel også mere hel, hvis hun, som du siger, skal være troværdig, og så har hun jo haft et helt liv ligesom vi andre. Jeg ved ingenting om at skrive romaner, men jeg bliver inspireret af, det du skriver til at svare, at det da må være en del af det rigtige at gøre, hvis du kan få mere at vide om hende og gøre hende større. Det er da totalt blæret, at hun ligefrem svarer dig, ha ha. Det er så godt, jeg er jo inden i dit hoved, når du kan skrive sådan, så ved jeg, at jeg ikke er alene......
  Nu har jeg lyttet til den sang tre gange, den er altså ret sørgelig, what´s wrong...?
  Knus

  SvarSlet
 5. Christina: Det gør ikke noget, at du ikke helt forstår mine ord. Jeg ved ikke, hvor længe du har fulgt mig, men jeg skriver sådanne indlæg af og til, hvor det mest handler om at digte og skrive, og det er ikke altid så let at sætte sig ind i for andre. :)

  Camilla; Tusind tak.

  Maria: Det lyder rigtig spændende. Det er akkurat sådan min proces er! Så du kan altså også skrive. Hvorfor gør du ikke noget mere ved det?

  Rikke: Du forstår mig! Jeg synes ikke, at det er blæret, men jeg synes, at det er rigtig sjovt, men også en smule frustrerende nogen gange! Når hun siger noget andet end det, jeg havde tænkt mig!
  Der er så mange ting, der ikke hænger sammen indeni mig for tiden. Det er alt muligt og ingenting på samme tid - ikke noget voldsomt dramatisk, men nok til at jeg mest af alt har lyst til at sove.

  SvarSlet
 6. Det er spændende at læse dine tanker om skriveprocessen, Rosa! Jeg havde en forestilling om, at der sker en masse ubevidst - at romanen til en vis grad folder sig ud af sig selv, men det er måske ikke sandt?
  Jeg har i mange år arbejdet på litteraturprogrammerne i radioen som lydtekniker og elsket det højt :-)

  SvarSlet
 7. Madame: Måske har jeg forklaret mig dårligt, men det er netop det, jeg mener: I startfasen skaber jeg mig et billede af dem, men så ændrer dette sig undervejs, fordi personerne "vejleder" mig! :) Dit forhenværenede arbejde lyder spændende. Heldige dig! :-D

  SvarSlet
 8. Hei igjen..Nå kan det hende du får to kommentarer fra meg. Pc'en begynte å "rulle" akkurat da jeg sendte kommentaren jeg hadde skrevet og jeg fikk ikke opp kvittering så jeg får skrive en gang til for å være sikker på at ordene kommer fra. Vi reiser sannsynligvis til Paris i morgen. Det er planen. men nå har det oppstått sykdom hjemme så akkurat nå henger turen i løse lufta..Håper likevel det skal ordne seg så vi kommer oss avgårde i morgen.
  Du er heldig som har Majbritt som kan lufte ut litt av følelsen man sitter med i hverdagen innimellom. Kanskje jeg skulle skaffe meg en slags Skybert..Jeg var så fasinert av Albert Åbergs fantasivenn. Er så glad i disse bøkene.
  Det har vært mindre lesing nå fordi det er mye å tenke på hjemme og da passer det bedre med et hekletøy som lar tankene vandre fritt..
  Tror jeg må skrive mer senere til deg..Vi skal øyeblikkelig ha et lite møte her men du får ha en fortsatt fin uke..Håper dere er friske alle sammen. Denne influensaen er så voldsom og dukker opp der den minst passer.. Klem fra Kardemomme :))

  SvarSlet
 9. Åh nej, Momme, det var da trist at høre. Ja den influensa er virkelig overalt. Mest af alt i medierne! Jeg håber, at du bliver frisk, så du kan komme til Paris. Jeg håber, at vi kommer os friske igennem!

  Må lave mad, så jeg skriver bare denne korte kommentar. Hej og hå..

  SvarSlet
 10. ...og jeg rødmer helt ind til knoglerne af glæde... jeg er helt ordløs :O) Holder rigtig meget af din proces, kære Rosa. :-)

  SvarSlet
 11. Lotte: Tusind tak, du skønne kvinde!

  SvarSlet