tirsdag den 10. november 2009

Mig og Gorba!


I går gik alle (næsten alle) medier af skaftet over tyve årsdagen for murens fald. Og med al mulig grund! Det var/er en fantastisk begivenhed. Murens fald var det endelige punktum for anden verdenskrig. Det var folkets vilje. Hvem skulle have troet, at den mur ville nedbrydes uden brug af vold? Ikke jeg i hvert fald, og da slet ikke under den kolde krig, hvor det generelt var meget farligt at være menneske.

I 1980rne kunne jeg drømme om de to røde telefoner - den ene hos Gorbatsjov og den anden hos Reagan. Jeg var sikker på, at jeg kunne høre dem ringe. Jeg frygtede atomkrig og atomudslip - i 1986 frygtede jeg skyer med regn!

Jeg var 15 år, da muren faldt. Jeg husker ikke så meget fra d. 9. november, men d. 10. november husker jeg. Det var en euforisk dag. Da jeg kom i skole om mandagen var alle lærerne vilde. Jeg gik i 10. klasse, og vi blev paradoksalt nok gennet ned i skolens beskyttelsesrum, der også fungerede som filmrum. Dernede blev fjernsynet tændt. (Husker I den gang, hvor der stod et gammelt fjernsyn på toppen af et højt rullestativ med en VHS-afspiller på hylden under? Så kunne læren trille fjernsynet fra klasseværelse til klasseværelse, og dem på bagerste række fik ikke særlig meget med sig af det, der foregik på skærmen. Det gjorde mange af dem foran heller ikke, for videobåndene var ofte slidte. Det var 80rne!)

Nå, men dernede i beskyttelsesrummet sad vi så og så på de glade billeder fra Berlin. Der var folk, som stod oppe på muren. OPPE på muren! Og de blev ikke skudt ned...der var ingen hunde! Og de havde permanentet hår, og de græd og jublede. Og vi jublede, mens andre sad uinteresserede og upåvirkede af historiens vingesus og pillede bussemænd!

Den gang i slut 80rne var jeg overordentlig glad for Gorbatsjov. Jeg syntes, at han så meget venligere ud end Reagan. Min far syntes, at jeg var helt gal på den, men jeg kunne nu altså godt lide denne lille mand med modersmærke på issen og et finurligt smil på sine læber. Og selv om det var Reagan, der tryglede Gorbatsjov om at rive muren ned, så var det immervæk Gorbatsjov, der repræsenterede håbet i DDR.

Den 10. november 1989 var Gorbatsjov min helt, og da jeg i går aftes så ham gå side om side med Merkel over Bornholmer Brücke, fik jeg en klump i halsen. Det var også min sejr. Jeg troede på ham allerede den gang, og nu gik han der og blev hyldet. Det kostede ham karrieren, men han vil altid være i mit hjerte.

Og Reagan...? Ham har jeg glemt.


4 kommentarer:

  1. 1000 tak for at dele dine tanker og følelser omkring denne mur.
    Du skriver altså så fantastiskt !
    ( Og jeg kan slet ikke finde mine ord i dag...Håber du kan forstå bare lidt af det jeg forsøger at fortælle dig)

    SvarSlet
  2. Kære Losarinas mor: Selvfølgelig forstår jeg dig! Det er da klart. :-D

    SvarSlet
  3. Hei Rosa!
    Hi,hi..jeg var også så inntatt i Gorbatsjov. Verden ble liksom et litt tryggere sted med han i øst.Dessuten har han alltid minnet meg om min pappa.
    Husker godt murens fall, og i går satt mannen min og jeg og så flere interessante dokumentarfilmer fra murens fall på tv.
    Første sommer etter Berlinmurens fall, kjørte mannen min og jeg til Berlin og hugget noen biter av den faktisk som vi har den dag i dag. Det var "big business" den sommeren i Berlin; selge biter av muren. Man kunne leie hammer og meisel eller man kunne kjøpe ferdig uthugget bit. Vi kjøpte begge deler.Så på loftet har vi litt av Berlinmuren den dag i dag.
    Ellers; du skal overhode ikke ha noe som helst dårlig samvittighet ovenfor meg!!! Det skjønner jeg slettes ikke hvorfor du skulle ha, og ble rent forskrekket over de ord.
    Å være lærer kan være både intenst og litt slitsomt til tider, så jeg skjønner godt du er litt trett om dagen.
    Ha en fin ettermiddag!
    Klem fra Kaspara

    SvarSlet
  4. Jeg var egentlig adlri virkelig redd under den kalde krigen, kanskje fordi mine foreldre var sosialister?

    Pinlig å si det, men jeg husker ikke akkurat hva jeg gjorde når Berlin-muren falt, men jeg husker hvor glade jeg og alle var! Og så husker jeg at jeg var alene på interrail ikke så lenge etter (før sammenslåingen av Tyskland), og samtalene med østtyskere på toget gjennom Øst-Europa.

    Ellen

    SvarSlet