onsdag den 2. september 2009

Kære kvinder, slås for det, som I har kært.

Dette indlæg har været slettet. Hvorfor? Fordi jeg pludselig blev lidt usikker på, om det nu også var passende at skrive noget sådan her på denne blog. Men efter et døgns betænkningstid publicerer jeg det alligevel ganske enkelt, fordi det er en del af mig. Ligesom det faktum, at jeg er magister i litteraturvidenskab, er en del af mig. Og derfor er det ikke ligegyldigt. Det er selvsagt underordnet i forhold til, hvordan jeg bor, laver keramik etc., men det er ikke underordnet i forhold til måden, hvorpå jeg anskuer virkeligheden.

Jeg havde en ambition om, at denne blog kun skulle omhandle interiør og kreative projekter, men jeg begynder efterhånden at forstå, at det er jeg ALT for rodet af natur til at kunne overholde. Denne blog er mere en roulade af alt det, der udgør mig. Og i dag dukkede min indre litterat så op, og når det sker, må jeg bare have det ud, og da er det fantastisk at have denne blog til disposition!

Jeg havde egentlig tænkt mig at skrive et helt andet indlæg, men så begyndte jeg at surfe lidt på nettet, og da faldt jeg på dagbladet.no over artiklen 'For mye erotikk' af Jan Thomas Holmlund. Artiklen omhandler den norske forfatter Gert Nygårdshaug, der, som så mange mandlige forfattere før ham, går til angreb på sine kvindelige kolleger. "Det er en oppfatning blant mange forfattere, spesielt kvinnelige, at romaner må omhandle temaer som kjærlighetsliv, erotikk, traumatiske hendelser i oppveksten eller skilsmisse for å selge.", påstår han. Senere citeres han for dette synspunkt: "Spesielt på kvinnesiden mener han det er for få forfattere med tro på at bøker kan påvirke og forandre verden."

Skal vi forfølge Nygårdshaugs argumentation, mener han, at romaner, der omhandler kærlighedsliv, erotik, traumatiske hændelser i opvæksten eller skilsmisse ikke påvirker og forandrer verden. Til gengæld sælger de som varmt brød. Trumfen er følgende udsagn: "Etter Bergljot Hobæk Haff kan jeg ikke se noen kvinner som skriver om de store spørsmålene." Nygårdshaug mener altså, at de ovenfor nævnte temaer ikke kan defineres som 'de store spørgsmål'.

Hvem definerer, hvad der er 'de store spørgsmål'? Nygårdshaug nævner Jan Kjærstad, Torgrim Eggen og Erlend Loe som eksempler på forfattere, der tør at tænke stort. Tre mænd, selvfølgelig. Det måtte det jo være, siden kvinder i følge Nygårdshaug ikke er i stand til at skrive romaner med "krasse undertekster".

Hvad bilder han sig egentlig ind? Jeg troede, vi skrev 2009, men der tog jeg da helt fejl. Vi er vist et sted i begyndelsen af 1800-tallet. Nygårdshaug er mand, og derfor ser han virkeligheden med en mands øjne. Mænd har en fordel der, fordi det traditionelt set er mænd, der har fået lov til at ytre sig omkring og således definere virkeligheden. Kvinder har historisk set ikke fået lov til at komme til orde, i hvert fald ikke på lærredet eller på papir. Kvinders virkelighedsforståelse har med andre ord ikke været vigtig nok til, at nogen har gidet at sætte den på tryk. Det vi ved om kvinders virkelighedsforståelse, og hvad de regner for at være de store spørgsmål, er derfor ret så begrænset, hvis vi betragter det i et historisk perspektiv.

Det er muligt at forsvare Nygårdshaug med, at mænds virkelighedsforståelse har været toneangivende i så mange århundrede, at det kan være vanskeligt at forstå, at den ikke også er den eneste rigtige. Det er forståeligt nok, at man kan foretage en sådan fejlslutning, og der er desværre mange, der gør det - også kvinder, men jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man kan sige, at romaner, der handler om det nære, ikke drejer sig om de store spørgsmål eller har krasse undertekster. Er samfundskritik kun noget vi driver med, når vi skriver om miljø og politik?

Når mange kvinder skriver (og gerne vil læse) om det nære - om samliv og opvækst, så virker det for mig utrolig arrogant at påstå, at dette ikke er 'de store spørgsmål'. Jeg tror, at disse tematikker er store spørgsmål for mange kvinder. Hvem er det, der føder børnene og går på barsel? Hvem er det, der sørger for, at hjemmet hænger sammen? Hvem er det, der i de allerfleste familier laver mad, smører madpakker, sørger for at alle får de rigtige vitaminer og mineraler? Hvem er det, der ligger vågen om natten og bekymrer sig for sine børns fremtid? Hvem er det, der gør de små forandringer i hverdagen for at tage vare på miljøet? Og hvem er det, der såret tier og tænker: "Det er nok også bare mig, der er ubegavet.", når endnu en mand påstår, at sådanne tematikker ikke har nogen relevans i forhold til det, der virkelig betyder noget?

Så kære medsøstre, fortsæt med at blogge om tapeter og hækleprojekter. Vi må udtrykke os og vise verden vore mangfoldige virkeligheder. Og kære Kardemomme, tak, fordi du ønskede mig velkommen i din blog. Mon en mand ville have gjort det samme?



(Et andet indlæg i debatten er at finde her.)

5 kommentarer:

  1. Så kloka ord. Jag är som du, ifrågasätter tankesättet. (Jag har bloggat en del om detta och liknande, finns i "feminism"kategorin i min gamla blogg om du vill läsa)
    Vem avgör vad som är stort? Vem avgör hur saker ska tolkas? Jo, tyvärr, den manliga normen. Att blogga är något löjligt som kvinnor håller på med. De flesta bloggar skrivna av män handlar om politik/miljö/världsfreden/litteratur...osv De kan få lite respekt och uppmärksamhet inom övriga media. De bloggar ju inte "för nöjes skull"...
    Blir så trött på det manliga tolkningsföreträdet. Blir så trött på den invanda hierarkin i samhället. MÄN MÄN MÄN och så nån kvinna för syns skull.
    Det blir bättre tack och lov, men det går på tok för sakta!!!!!!!!!!! Kan skriva en roman om detta men ska skicka barnen på utflykt så jag hinner inte! Tack för ett bra inlägg. Och jag giller lika mycket de om inredning! :D

    SvarSlet
  2. Superfantastisk dejligt indlæg! Jeg har fulgt din blog en tid, holder meget, meget af den, og det liv, du viser herinde - inspirerer og glæder.
    At du inddrager debat og poesi herinde ville i mine øjne være hjertelig velkomment. I poesi og litteratur udtrykkes jo netop LIVET, (ligesom vi udtrykker livet i ord og billeder på bloggene), og jeg forstår godt at din hvis du ikke kan holde din uddannelse adskilt fra den 'du er'. At en uddannelse tager del i egen ånd, må betyde at man er gået den rigtige vej. (Formuleret lidt kludret, håber det giver mening...)
    Jeg er iøvrigt rørende enig i din betragtning. Et eller andet sted er han jo fattig, at HAN ikke kan se det!
    TAK for dejligt indlæg!
    :-)
    Hilsen Lotte, pt. uden blog :-)

    SvarSlet
  3. Hei,

    Fant bloggen din via Kardemomme :-)
    Er veldig enig i det du skriver, og kjenner at feministen i meg våkner! Det verste er at mange (norske) menn ikke skjønner hva vi "maser" etter, fordi vi har jo kommet så langt, og Norge har full likestilling. Men det er jo Gert Nygårdshaugs holdninger et eksempel på at ikke stemmer!
    Mvh. MiaNostalgia (villalykke.blogspot.com)

    SvarSlet
  4. Kære Lotte (Eller skulle jeg hellere skrive Hulubulu? ;) ).

    Tusind tak for dine varme ord, jeg blev simpelthen så glad. Og tænk, at der er danskere derude, som har fundet mig helt heroppe i Norve. Fantastisk! Jeg kan jo desværre ikke stikke indenom dig, siden du ikke har en blog, så jeg kommenterer her og håber, at du ser det!

    Jeg tror egentlig heller ikke, at man kan adskille sit erhverv eller sin uddannelse med den, man er. For man er jo et resultat af flere komponenter. Og jeg kunne bare ikke holde mund, da jeg læste den artikel igår. Og siden jeg er så ny her i bloglandia, tænkte jeg, at jeg ville prøve at se, om dette fungerede, og jeg har jo fået god respons allerede.

    Skulle du måske overveje en egen blog? Du lyder som en kvinde med mange flotte synspunkter!

    Kærlig hilsen,
    Rosa.

    SvarSlet
  5. Hej igen, jo jeg ser med her :-) og jeg overvejer at åbne en blog. Jeg har haft et par stykker, men har det med at lukke igen efter en tid ... Jeg tror jeg betragter mine blogs, som en slags kapitler. Eller noget. Man kan nok ikke ligefrem kalde mig vedholdende. Men jeg holder meget af at blogge. :O)
    Jeg har fundet mange vidunderlige TankeGaver herude i blogland og holder enorm meget af denne måde at dele verden på, igennem ord og billeder :-)
    Jeg gir et praj i en kommentar her hos dig, når jeg åbner en blog. Håber det er ok.
    Igen... tak fordi du deler af dine tanker og din kreativitet. Det er dejlig læsning. :-)

    SvarSlet