torsdag den 1. oktober 2009

At tænke i tekst


Det er fantastisk - jeg er begyndt at tænke i tekst. Ordene strømmer til mig i herlige brudstykker, der danser sammen til meningsbærende helheder. Jeg nyder og tyder ordene i mit hoved. Majbritts stemme, Majkens stemme og Rosas stemme. For det er jo takket være Rosas Roulade. Det er denne blog, der har udløst tekststrømmen.

I går rejste jeg med toget til Oslo. Oslo er min by, fordi det var den første by, jeg boede alene i. Det var den første by, jeg udforskede og tilegnede mig. Derfor er Oslo noget specielt for mig. Det var koldt igår. Bidende, men jeg varmede mig med en veninde på diverse caféer. God kaffe og god mad og mange mennesker. Mange Majbritt'er, knap så mange Majken'er.

Når jeg tænker på min roman eller mit næste indlæg, tænker jeg automatisk på læseren. Jeg tænker afsender og modtager og budskab. Hvad er det, jeg ønsker at formidle nu? Forstår modtageren de strukturer, der findes i teksten? Forstår jeg dem? Det er en herlig fornemmelse, der fylder mig med en boblende glæde.

Jeg følger mine to M'er i blinde. Famler rundt sammen med dem og forsøger at komme til bunds i deres liv. Den ene, Majbritt, står i en stue og pakker ting ind i gamle aviser. Når de er færdige, lægger hun med langsomme bevægelser pakkerne ned i banankasser. Hun ville have købt ordentlige flyttekasser, men Majken kendte en, der arbejdede i Føtex, og som derfor havde tilgang til banankasser, og så blev det banankasser, selv om Majbritt synes, de er upraktiske pga. det store hul i midten. Majken synes ikke, at det gør så meget, for kasserne skal jo alligevel bare læsses ind i bilen og køres til den nærmeste genbrugsstation. Majken forsøger at overtale Majbritt til at tage med til Brørup marked for at sælge tingene der: "Så kunne vi holde en fest ude i campingvognen for alle pengene.", foreslår hun, men Majbritt stirrer bare dumt på hende og vrisser surt: "Nej, har jeg sagt! Det gør jeg simpelthen bare ikke!" "Hvorfor dog ikke? Vi kan altså godt købe noget ordentlig rødvin for pengene. Det er sgu lige meget for mig, hvad det er for noget, vi drikker, bare jeg bliver fuld!", siger Majken og fniser. Så tænder hun en smøg og går ud i køkkenet for at tanke mere kaffe.

Jeg tænker i sætninger og tableau'er. Hvornår får jeg mon sætningerne ud i fingrene? Det er lige før nu, fornemmer jeg. Det dirrer og lever i mig. Det var, som allerede nævnt, hundekoldt i Oslo i går, og imens jeg gik og frøs, formede mit åndedrag sætninger for øjnene af mig. Jeg må forlade hjemmet noget oftere; hente min inspiration fra andre steder end her. Det er derude et sted, det gælder bare om at plukke det op.

4 kommentarer:

  1. Så spennende! Glad på dine vegne, og overbevist om at det snart flommer ut av hodet, via hånden, ned på papiret.

    Jeg kjenner meg igjen med det å få inspirasjon fra et litt annet sted enn det normale. Det er deilig luksus å ha tid og anledning til å observere folk og fe.

    Jeg elsker også følelsen av å være inspirert slik du er nå. Det er vel gjerne det man higer etter. Livet blir veldig kjedelig om en ikke innimellom kan oppleve å være i flyt, som det heter.

    Morsomt å lese om Majken og Majbritt! Ser fram til mer!

    SvarSlet
  2. Du må nok ud og suge til dig og hjem og fordybe dig :-)

    SvarSlet
  3. Hei Linda/Rosa :))Å, neida! jeg har slett ikke forlatt dere! Har bare vært på en reise litt utenfor sivilisasjonen, eller kanskje jeg heller vil si at vi har tilbrakt noen dager i sivilisasjonen. For det er nemlig slik jeg vil at alt skal være. Stille, harmonisk og vakkert!
    En følelse av luksus å stå ute og pusse tenner i en liten evighet mens jeg nyter den vakre utsikten eller rett og slett stå ved oppvaskbalja med hendene i glovarmt vann og ha en følelse av å ha all verdens tid.
    Jeg morer meg mens jeg leser om Majken og May Britt og lurer på hvem av dem som gjenspeiler deg mest! Det er vel Majken ikke sant??
    I hvertfall har jeg fått dette bildet i hodet av deg som person :)Fargerik og helt sin egen! Du skriver om Suzi Q. jeg tok meg selv i å lure på om det er Suzi Quatro du mener? Jeg hadde nemlig dilla på henne! Jeg klipper håret som henne, gikk med svarte klær og spilte "Official suburbian superman" og "Can the can" så det ljomet i nabolaget hihi!!
    På hjemveien fra torpet var vi innom Nordby og Søstrene Grenes og du hadde litt rett i at det ikke ble noen stor opplevelse..men det kan jo hende at de får inn noe mer brukandes etterhvert..Produktene fra Saltå kvarn er så flotte! De er en fryd for øyet og ganen.
    Grøten av spelt og quinoa er helt nydelig. dessuten er jeg så glad i cous cous og synes Saltå har en nydelig snak på sine gryn.
    Kokeboken derfra er en av mine absolutte favoritter. Ha en fortsatt fin torsdagskveld Rosa! Klemmer fra Kardemomme :))

    SvarSlet
  4. Skönt när det flyter på. Jag tror att jag tänker mer i bilder än i text. Men det blir väl så för att man håller på med det man gör. Du skriver, jag arbetar med bilder på olika sätt...

    SvarSlet